Site Overlay

Rönnbärsgelé

Kul att äntligen få tummen ur o fixa rönnbärsgelén som jag planerat att göra i nästan ett år.

Ingredienser
1 kg rönnbär (plockas när de e som mest mogna, gärna lite frostbitna, annars funkar det bra med frysen)
3 äpplen
7,5 dl vatten
9 dl socker per avrunnen liter saft

Gör såhär
1. Rensa rönnbären. Ta bort kärnhus från äpplena och skär dem i grova bitar.
2. Koka i vattnet tills äpplena blivit mjuka, inte längre.
3. Låt rinna av i silduk 30 minuter.
4. Mät saften och häll upp den i gryta. Tillsätt sockret lite i taget och rör om försiktigt.
5. Låt koka utan omrörning i 10-15 minuter.
6. Gör geléprovet: Häll upp lite gelé på en kall tallrik. Dra med sked ett streck genom massan. Rinner den ihop igen är geleén inte klar.
7. Om den inte stelnar efter 20 – 25 minuters kokning får man tillsätta pektin enligt anvisningen på förpackningen.
8. Låt gelén vila några minuter och ta bort eventuellt skum.
9. Häll sen upp ända till kanten i små rena, heta burkar (ställ dem på 100 grader i ugnen innan). 10. Låt svalna och sätt sen på lock.

För er som undrar var man kan köpa silduk så kan jag tipsa om Åhlens. Där hittade jag min :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *