Mammas lussebullar är mina absolut favoriter. Stora, fluffiga och jag kan äta dem tills jag trillar av soffan i matkoma.
Antal lussebullar: ca 30st
Ingredienser
50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
250 g kesella 1%
½ tsk salt
2 dl socker
1 g saffran
1 ägg
1 ½ dl russin
16-17 dl vetemjöl
Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. * Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader. *Rör ut jästen i lite av degspadet.
2. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet. * Rör tills det har löst upp sig.
3. Blanda eventuellt i ägget och gärna russin. * Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter (men ta inte för mycket mjöl).
4. Strö lite mjöl över degen. * Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
5. Arbeta degen några minuter i degbunken. * Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. * Knåda i resten av mjölet.
6. Baka ut den till julkusar, flätor, längder eller julkakor.
7. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. * Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek., 30-45 minuter.
8. Pensla dem med ägg. *Grädda små julkusar mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter.
9. Förvara brödet i en burk eller i plastpåsar. De går bra att frysa.
Tips! Om man vill kan man lägga i ett ägg och 1 tsk bakpulver – för fluffigare bullar