1 kaka, ca 8-12 bitar
Ingredienser
3 st (ca 200 g) morötter
0,75 dl (ca 50 g) sötmandel
eller hasselnötkärnor
2 st ägg
2 dl strösocker
eller råsocker
1 tsk kanel
ev. 0,5 tsk ingefära
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl matolja
Glasyr
100 g philadelphiaost naturell
0,5-1 dl florsocker
ev. 1 tsk pressad citron eller pressad lime
Gör så här
1. Skala morötterna.
– Om du använder matberedare: skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.
– Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och hacka mandeln.
2. Tillsätt ägg och socker. Kör ca 30 sek med matberedaren eller använd elvisp eller vanlig visp.
3. Häll ner oljan i smeten.
4. Ta fram en bunke och blanda kanel, ev. ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl. Häll ner över oljan.
5. Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt eller elvispens lägsta hastighet eller en sked för att röra runt tills det blir en jämn smet.
6. Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1 ½ liter. Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min.
7. Låt stå i formen 5-10 minuter. Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå och låt morotskakan kallna.
8. Gör glasyren. Blanda philadelphiaost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft. Bred glasyren över morotskakan med en kniv.
Servera! Förvara morotskakan i kylskåp.
Tips! Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.
Gör kakan “Halloween-ig” med lite färgad glasyr kan man få till ett spindelnät i glasyren