Citronsnaps
Enkel att göra och kan inte gå fel. Blir också god med lime, blandade citrusskal eller torkad pomerans.
1 flaska renat brännvin (70 cl) eller vodka
1 citron eller en lime
Skölj citronen. Skala med en potatisskalare. Stick ner skalet i flaskan. Låt stå i minst dygn.
Dillsnaps
2-4 dillkronor beroende på storlek
35 cl okryddad sprit
Lägg dillkronorna i en karaff eller en burk med vid öppning. Slå över spriten.
Låt dra max 4-5 timmar eftersom dillen gärna kan börja smaka unket annars.
Servera snapsen iskall, en höjdare till matjessill.
Gör inte mer än vad som beräknas gå åt! Smakämnen som finns i dill härsknar efter ett tag.
Malörtsnaps
Malört ger en besk snaps. Klassiskt är att flambera torkade blommor i vodka och låta det ligga till en essens.
Det här är en snabbare variant.
1 flaska renat brännvin (70 cl)
1 – 3 späda kvistar malört
1 tsk kummin
Lägg kvistar och kummin i brännvinet. Redan efter några timmar har snapsen en mild besk smak. Snapsen kommer att bli beskare ju längre den står. Efter en månad kan den bli träig och då får man pilla upp kvisten med en pincett.