Detta har jag fått många gånger under min uppväxt. Farmor gjorde dem hemma fick vi dem ofta som små. Nu har jag också börjat föra dem. Alltid perfekta att ha i frysen om man skulle få oväntat besök eller bara vill ha en liten fika på kvällen. Nedan har jag skrivt om tre olika fyllningar, men jag säger – testa vad du tycker är gott. Du kan inte misslyckas.
Ugn: 250 grader
Antal: 40 stycken
Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1 dl socker
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
ca 14 dl mjöl
1-2 ägg till pensling
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke eller assistent
2. Smält smöret och häll sedan i mjölken – värm till 37 grader
3. Häll i degspadet lite i taget tills jästen löst sig
4. Häll i socker, salt och kardemumma
5. Sikta i mjölet med en sil eller liknande. Spara lite av mjölet till utbakningen. Degen är perfekt när den släpper kanterna på bunken.
6. Låt degen jäsa i 30-40 minuter tills den fått ca dubbel storlek
7. Knåda degen och dela sedan den i 5 lika delar
8. Varje del kavlas ut till en cirkel. Dela sedan cirkeln i 8 bitar (se bild nedan)
9. Lägg fyllningen på den breda delen och rulla sedan ihop varje giffel.
10. Låt jäsa ca 30 minuter på plåt
11. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller liknande
12. Grädda i ugnen i ca 5-8 minuter
Hoppas ni kommer njuta av dessa godingar lika mycket som jag gör. Verkligen mums!