Visst är det härligt att inför jul baka sina egna bröd och bullar. Känna doften av nybakat och ta en tugga nybakat. Mums, det är svårt att hitta något gottigare. Detta var ett riktigt gott vörtbröd. Testa själv!
Ingredienser till 2 vörtbröd:
50 g färsk jäst
3 dl porter
2.5 dl julöl
50 g smör
0.5 dl raposolja
1 dl mörk brödsirap
0.5 msk malen pomerans
1.5 msk malen ingefära
1 msk malen nejlika
0.5 msk malen kardemumma
1 msk salt
8 dl rågsikt
3,5 dl vetemjöl special
3 dl russin
2 dl tranbär
Gör så här
1. Lös upp jästen i en bunke med porter, julöl, olja och sirap.
2. Smält smöret tillsammans med kryddor och salt. Låt svalna något innan det blandas i degvätskan.
3. Sikta i lite mjöl i taget och arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk och elastisk.
4. Jäs degen i bunken till dubbel storlek, ca 60 minuter
5. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
6. Forma till limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 timme.
7. Grädda vörtbrödet i cirka 50 minuter och sänk värmen till 150 grader efter 15 minuter.
8. Låt svalna på galler.