Jättegod soppa som var väldigt lätt att göra. En riktig C-vitamin bomb
Ingredienser
6-8 mogna tomater
2 msk olivolja
1 klyfta vitlök
1 schalottenlök
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oeklek
3 dl kycklingbuljong eller vegetarisk buljong
2 dl grädde
Salt och svartpeppar efter smak
Gör såhär
1. Skölj tomaterna och skär bort kvisten.
2. Dela i mitten och tryck bort merparten av kärnorna med fingrarna, det kan vara en del kvar, och grovhacka.
3. Finhacka lökarna och lägg med olivoljan i en kastrull.
4. Låt mjukna under medelhög värme, lägg i tomaterna, buljongen, sambal oelek, tomatpurén.
5. Låt sjuda i 30 minuter.
6. Ta sedan en stavmixer och mixa allting slätt.
7. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.
8. Låt koka upp igen och servera med färskosten och gott bröd.
Färskosttopping
100 gr mascarponeost
1 msk finhackade örter efter smak (timjan, rosmarin, salvia, basilika är alla goda)
1 tsk färskpressad citronsaft och citronskal (kravcitron)
Salt och peppar
Rör samman och låt stå för att soppan ska dra till sig smakerna, en timme innan den serveras.